Special products :: http://special-products.gr/gr/oxymeter.asp ::

 

Λίνκολ Αβραάμ (1809 - 1865)
 
Ο μεγάλος αυτός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής γεννήθηκε στο Χάρντιν της Πολιτείας του Κεντάκι και πέθανε στην Ουάσιγκτον, σε ηλικία 56 ετών, δολοφονημένος από τον φανατικό οπαδό του Αμερικάνικου Νότου Τζων Μπουθ, ενώ βρισκόταν στο θέατρο και παρακολουθούσε μια παράσταση.
Αρχικά είχε ασχοληθεί με το εμπόριο, αλλά χωρίς επιτυχία. Μετά άρχισε να μπαίνει στην πολιτική κονίστραΧ και το 1834 – χάρη στη ρητορική δεινότητά του και ηθικό του χαρακτήρα κατόρθωσε να εκλεγεί για πρώτη του φορά βουλευτής.
Στη συνέχεια πήρε το δίπλωμά του της νομικής και άρχισε να ασκεί τη δικηγορία.
Από νεαρός ακόμη, κατά τη διάρκεια περιοδειών του ως εμπορικού αντιπροσώπου, παρακολούθησε τη σκληρή εργασία των μαύρων δούλων και τα αφάνταστα φρικτά βασανιστήρια, στα οποία αυτοί συχνά υποβάλλονταν από τα αφεντικά τους, τους πλούσιους γαιοκτήμονες, νοιώθοντας μια ιδιαίτερη συμπάθεια για την τρισάθλια κατάστασή τους. Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια ο Λίνκολ πέτυχε να αποκτήσει φήμη και να μεγαλώσει ανάλογα το γόητρό του και την πολιτική επιρροή του. Έτσι δε, το έτος 1860 έφθασε να κατέβει στις τότε προεδρικές εκλογές, σαν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνών, και να βγει Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ οι μορφωμένες, προπαντός, τάξεις του Αμερικανικού λαού – κινούμενες από ανθρωπισμό και χριστιανικά αισθήματα – άρχισαν να δραστηριοποιούνται ζωηρά με έντονες δημόσιες εκδηλώσεις, για την κατάργηση του αμαυρωτικού για τον πολιτισμό της χώρας τους δουλοκτητικού θεσμού.
Αλλά, στη σχετική κίνηση, ήρθαν πεισματικά αντίθετοι οι ισχυροί μεγαλογαιοκτήμονες του Νότου, φθάνοντας στο σημείο να απειλήσουν πως, αν δεν εισακούονταν, θα προχωρούσαν κι ως το χωρισμό ακόμη των Πολιτειών τους από την υπόλοιπη Αμερικανική Συμπολιτεία.
Πραγματικά δε, όταν το 1860 βγήκε Πρόεδρος ο Λίνκολ (του οποίου οι απόψεις για το θέμα της δουλείας ήταν πριν καλά γνωστές), οι Νότιες Πολιτείες Αλαμπάμα, Μισισιπή, Λουϊζιάνα, Φλόριντα, Γεωργία, Νότια Καρολίνα και Τέξας, υλοποιώντας την αρχική τους απειλή, κήρυξαν την απόσχισή τους από την Ομοσπονδία και αφού ψήφισαν άλλο Σύνταγμα, δημιούργησαν και ιδιαίτερη δική τους Συμπολιτεία, με πρωτεύουσα την πόλη Ρίτσμοντ.
Τότε ακριβώς φάνηκαν οι μεγάλες αρετές και ικανότητες του Λίνκολ, ο οποίος με δυναμισμό, άκαμπτη δραστηριότητα και ακατάβλητη επιμονή, ρίχτηκε στον αγώνα για την εξασφάλιση της νίκης. Έτσι, κήρυξε γενική επιστράτευση στις πιστές του 23 Πολιτείες του Βορρά, σχημάτισε πολλά εθελοντικά Σώματα, τόσο από λευκούς όσο και από φυγάδες μαύρους, έχρισε Αρχιστράτηγο τον ικανότατο αξιωματικό Οδυσσέα Γκράντ και, σε διάστημα 3 ½ περίπου ετών, (1861 – 1864), πέτυχε να συντρίψει τελικά την ανταρσία των εχθρών του, που διέθεταν στρατό 150.000 καλογυμνασμένων και φανατισμένων Νοτίων. Αρκεί δε μόνο να λεχθεί ότι οι απώλειες (κι από τις δύο πλευρές) ξεπέρασαν συνολικά τον αριθμό των 400.000 σκοτωμένων ατόμων.
Το 1863, ενώ διαρκούσε ακόμη ο εμφύλιος, ο Λίνκολ, με εμπνευσμένη του προκήρυξη προς τον Αμερικανικό λαό, ήρθε κι επίσημα να καταργήσει τον τόσο αναχρονιστικό κι επαίσχυντο για τη χώρα του εκείνον δουλοκτητικό θεσμό.
Κατά το επόμενο έτος 1864 ξαναβγήκε Πρόεδρος, αλλά, καθώς προαναφέραμε, μετά έναν ακόμη χρόνο (το 1865), δολοφονήθηκε μέσα σ` ένα θέατρο της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον.