500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.

 

Δάντης Αλιγκέρι (1265 - 1321)
 
Είναι ο πιο μεγάλος ποιητής της Ιταλίας κι ένας από τους μεγαλύτερους και ενδοξότερους ολόκληρου του κόσμου. Γεννήθηκε στη Φλωρεντία και πέθανε στη Ραβέννα, σε ηλικία 56 ετών.
Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και νομικά. Αποφασιστικό ρόλο στη ζωή του και την όλη του ποιητική δημιουργία έπαιξε ο μεγάλος έρωτάς του προς την κατά ένα μόνο χρόνο νεώτερη του Βεατρίκη Πορτινάρι, την οποία και για πρώτη του φορά συνάντησε σε ηλικία μόλις εννιά ετών. Μετά από άλλα εννιά χρόνια, την ξανασυνάντησε και την αγάπησε περιπαθέστατα, αλλά και τελείως αγνά (πλατωνικά). Την έβλεπε σαν `άγγελο σε σχήμα γυναίκας` ή τέλος σαν `πηγή βαθύτατης και υψηλότατης συγκίνησης` γι` αυτόν`.
Η Βεατρίκη, που είχε στο μεταξύ συζευχθεί με άλλον, πέθανε λίγο αργότερα, σε ηλικία μόνο 25 ετών.
Αρχικά ο Δάντης είχε περιγράψει τον πυριφλεγή μεγάλο του έρωτα στο βιβλίο του `Vita nuova`Χ στη συνέχεια όμως έφθασε να τον αποθεώσει κυριολεκτικά, στο ασύγκριτο του αριστούργημα την περίφημη `Divina comedia`, τη `Θεία κωμωδία`, δηλαδή τ διαιρεμένο ως γνωστόν, σε τρία ξεχωριστά βιβλία: την `Κόλαση`, το `Καθαρτήριο` και τον `Παράδεισο`.
Στο πρώτο από αυτά ο ποιητής, με οδηγό του τον αρχαίο μεγάλο επικό ομότεχνό του – ποιητή της `Αινειάδας_ Βιργίλιο, επιχειρεί μια φανταστική επίσκεψη στα κολαστήρια του κάτω κόσμου, όπου, `ποιητική αδεία`, του δίνεται η ευκαιρία να καυτηριάσει αρκετές δεκάδες ή κι εκατοντάδες ακόμη μεγαλουσιάνων του καιρού του και άλλων προγενέστερων γενεών, που τους παρουσιάζει υποφέροντες φρικτότατα βασανιστήρια, για τα κακά που έκαναν, όσο ζούσαν. (Να βράζουν βουτηγμένοι στο κατράμι ή να σαπίζουν σιγά-σιγά οι σάρκες τους ή να τρώνε διάφορα πουλιά και τέρατα τα σωθικά τους ή να τους καταξεσκίζουν άγρια θηρία ή να τους τυραννούν νυχθημερόν δαίμονες με αποκρουστικές μορφές κ.ο.κ.). Έτσι διατρέχει, περιγράφοντας τους, και τους εννιά κύκλους της κόλασης, στον καθένα από τους οποίους τα βασανιστήρια πληθαίνουν, μ` έναν προοδευτικά μαίνονται απαίσιο ρυθμό.
Στο δεύτερο βιβλίο της `Θείας κωμωδίας` του, δηλαδή στο `Καθαρτήριο`, που το φαντάσθηκε σαν ένα όρος με μορφή κωνοειδή, Δάντης περιγράφει πως – κατά τις τότε μεσαιωνικές αντιλήψεις – γίνεται το καθάρισμα της ανθρώπινης ψυχής από α ανομήματά της, πριν μπορέσει αυτή να υψωθεί ως το Θεό, μπαίνοντας στον Παράδεισο, τον οποίο και ετοίμασε ο Ύψιστος Δημιουργός για τους καλούς κι ενάρετους ανθρώπους.
Τέλος, στον `Παράδεισο`, όπου τον βοήθησε να έρθει τελικά το πνεύμα της ιδανικής αγάπης του, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό της Βεατρίκης Πορτινάρι, φθάνει κάποτε και συναντά τις ψυχές των δίκαιων ανθρώπων και τον ίδιο τον `Ποιητή των πάντων` το Θεό.
Ο μεγάλος Φλωρεντίνος βάρδος, μαζί με τον σχεδόν σύγχρονό του Πετράρχη, θεωρούνται κι σαν οι δύο αναμορφωτές της ιταλικής γλώσσας. Με τη μέγιστη επίδραση των έργων τους πέτυχαν έκτοτε να καθιερώσουν την καθομιλουμένη ζωντανή γλώσσα, του λαού ως γλώσσα της λογοτεχνίας, η οποία κατ` ολίγο, εξελίχθηκε και σε επίσημη γλώσσα ολόκληρου του Ιταλικού εθνικού συνόλου.
Τόσο στο `Συμπόσιό` του, όσο και, προ πάντως, στην `Θεία κωμωδία` του, ο Δάντης χρησιμοποιεί την καλλιεργημένη διάλεκτο της Τοσκάνας και της Φλωρεντίας, που έγινε κατόπιν πρότυπο για όλους τους υπόλοιπους Ιταλούς ποιητές και συγγραφείς. Καθώς δε τόνιζε κι ο ίδιος: `Χυδαία δεν είναι η γλώσσα του λαού, που εγώ μεταχειρίζομαι. Χυδαίοι είναι μόνο οι καταφρονητές της ζωντανής αυτής γλώσσας, την οποία μιλούν οι άνθρωποι του μόχθου και της προκοπής στη χώρα αυτή`.