Press :: http://www.deltiatypou.com ::

Βιογραφικά Σύγχρονων Διανοουμένων
Παροιμίες

Στον χώρο αυτό θα βρείτε
διάφορα γνωμικά, ρητά και παροιμίες
που έχουν διατυπωθεί από
την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Βιβλία

Πριν γυρίσεις "σελίδα" στη ΖΩΗ σου...
καλό είναι να την έχεις διαβάσει καλά...

----

Τα παρακάτων αποσπάσματα ξεχώρισα απο ένα βιβλιαράκι για τον Λόρδο Βύρωνα με χρονολογία 1925. Αξίζει να τα διαβάσετε γιατί ίσως δείχνουν σήμερα το ίδιο επίκαιρα όπως και τότε.
Παύλος Κριαράς


Τριάντα τύραννοι αλυσοδένουνε τους απογόνους του Θρασύβουλου (Ελληνες).
Θα χουν την τόλμη να επαναστατήσουν;
Όχι, τους φτάνει να καταριόνται μάταια το χέρι που τους παιδεύει.
Σκλάβοι που τρέμετε από την κούνια ως τον τάφο δεν αξίζει να λέγεστε άνθρωποι ούτε ότι υπήρξατε…

Εκείνοι που είχαν το χρέος να δώσουν το αίμα τους για την χώρα τους (πολιτικοί) δεν μπόρεσαν να της δώσουν παρα μόνο ντροπή και δάκρυα.

Μη δίνετε βάση στους Φράγκους πως θα σας λευθερώσουν. Αυτοί δεν έχουν άλλο παρα βασιλιάδες με ψυχή πουλημένη. Μόνο στο σπαθί του πατριώτη απομένει η στερνή μας ελπίδα ανδρείας.

Σεις που μόνο αλυσίδες έχετε κληρονομιά σας (ψεύτικα χρέη που υποδουλώνουν το έθνος) δεν ξέρετε πως όποιοι θέλουν ελεύθεροι νάνε έχουνε χρέος μονάχοι να σπάσουν τα δεσμά τους και μονάχο του το χέρι τους χρωστάει να πάρει τη λευτεριά;
Θαρεύεστε πως θα σας ελευθερώσουν οι ξένοι;
Ανανοιώστε την πλάνη σας. Μπορεί να ταπεινώσουνε τους δυνάστες σας, αλλα εσείς δεν θ ανάψετε πια την θεία φωτιά στο βωμό της λευτεριάς.
Σκιές των Ειλώτων (σημερινοί έλληνες), τσακίστε την ανανδρία των τυράννων σας.!

Ω Ελλάδα, αλλάζοντες αφέντη δεν θα ιδείς ποτέ τέλος στις δυστυχίες σου. Φύγανε οι μέρες της δόξας κ η ντροπή τραβάει σε μάκρος.

Τέτοιο πρέπει να είναι το αίσθημα κάθ’ Ελληνα π αγαπά την πατρίδα, αν η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί ακόμα πως εχει στους κόλπους της πατριώτες.

Δεν αξίζουν το δοξασμένο αυτό όνομα (Ελληνας) εκείνοι που μιλούνε για πόλεμο καθόντας στης σκλαβιάς την ειρήνη και που ικανοποιημένοι να μοιρολογάν χαμηλόφωνα ότι έχουν χάσει ζυγώνουν τους τυράννους των με γλυκό χαμόγελο, και κρατούν στα δουλικά χέρια τους το δρέπανο κάλιο παρά μια σπάθη εκδικήτρια.

Ω Ελλάδα σαν οι αυστηροί Σπαρτιάτες ξαναγεννηθούνε με τις αρετές των, σαν η Θήβα γεννήσει ένα άλλο Επαμεινώνδα, σαν η Αθήνα μπορέσει να δείξει καρδιές, αξίες των αρχαίων ηρώων, σαν οι Ελληνίδες γυναίκες γεννήσουν άνδρες, τότε, μονάχα τότε θα ελευθερωθείς.

Όποιο δρομί κ αν πάρουμε, πατούμε τόπο ιερό.

Φτάνει τάχα να κλαίμε μονάχα, θυμάμενοι πιο ευτυχισμένες ημέρες; Φθάνει μόνο ν ανάβει η όψη μας… Οι πατέρες μας χύσανε το αίμα τους. Ω γη άνοιξε τον κόρφο σου και δώσε μας ξανά Σπαρτιάτες αρχαίους. Τρεις μόνο δώσε μας από τους τρακόσιους.

Ω Ελλάδα αλλάζοντες αφέντη δεν θα ιδείς ποτέ τέλος στις δυστυχίες σου φύγανε οι μέρες της δόξας κ η ντροπή τραβάει σε μάκρος.

Αιώνες χρειάζονται για να φτιάξεις ενα κράτος και μια πολιτισμένη κοινωνία, για να χαθεί μια ώρα φτάνει...
(…από τις πονηρές μεθοδεύσεις χάνεται σήμερα αμαχητί η κυριαρχία των εθνών. Δεν είναι εξουσιοδοτημένος κανένας πρόεδρος καμίας κυβέρνησης να πουλά σε οποιαδήποτε τιμή τον φυσικό πλούτο και τις Ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις με το ψευδές επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τις διαχειριστεί).

Ελληνόπουλα, μάταια ρεει των θυμάτων το αίμα. Αμοιρα παιδιά της αμφιβολίας και του θανάτου οι ελπίδες σας στηρίζονται πάνω σε καλάμια.

Κάλλιο άνοιξε το ψηλό τούτο κούρμουλο, που κάτωθε του είναι θαμμένος κάποιος ήρωας αρχαίος. Αναπαύεται ένδοξος στ απόμακρο κ έρμο ακρογιάλι.
Εσβυσε, κ’ έθνη, τα που λαβώθηκαν σ αυτό το στήριγμα της δύναμης των, ήρθαν να θρηνήσουν γύρω στον τύμβο του.
Σήμερα ούτε’ ένας από τους θλιβερούς κατοίκους της χώρας τούτης τον κλαίει…

Ιδές αυτούς τους θόλους, που τους λείπουν τα μάτια, το εμψυχωμένο άσυλο της σοφίας, της γοητείας και των παθών, που δεν ανέχονται χαλινάρι ποτέ τους.

Ούτε και της φαντασίας το μάτι μπορεί να ξαναφτιάξει ότι αφάνισε ο χρόνος και του απανθρώπου ο φθόνος.

…Ο βαρύς Μουσουλμάνος ακουμπάει σ αυτές τις τιμημένες πέτρες δίχως καμιά συγκίνηση κι ο παιγνιδιάρης ο Έλληνας τραγουδώντας διαβαίνει.
(πολύ καλό μήνυμα σήμερα που ξεπουλάμε με τις τυμπανοκρουσίες των ΜΜΕ και των πολιτικών αλλά και αθόρυβα, ότι περιουσία με αίμα αποκτήσαμε και διατηρήσαμε στην ματωμένη εξέλιξη χιλιάδων χρόνων αυτού του έθνους).

Ω Ελλάδα, οι ελεύθεροι πολίτες σου είχαν χρέος να σέβονται μια χώρα που ήταν αγαπημένη της λευτεριάς.

Ω πατρίδα μου (Αγγλία) αν και με το δικό σου τ’ όνομα βεβηλωτές τιποτένιοι σπαράξανε τα στήθια της Ελλάδας, δείλιασε συ να μολογήσεις το έγκλημα που κάνει την Ευρώπη να κοκκινίζει.!

Ποιος θα μπορέσει της αληθινής λατρείας το χρυσάφι να το χωρίσει από τ’ ακάθαρτο μέταλλο του.

Τάδε εφη:
Λόρδος Βύρων
www.gnomika.com
http://www.gnomika.com/default/
Όπως βλέπουμε στα παραπάνω αποσπάσματα κάποιοι αγάπησαν την Ελλάδα περισσότερο απο οσο την αγαπάμε εμείς τα παιδιά της...και απο τα βάθη της ιστορίας μας στέλνουν ακόμα τα ηχηρά τους μηνύματα για μας εμψυχώσουν και να μας ξυπνήσουν.

Αυτά τα μηνύματα αποδεικνύουν ίσως ότι δεν είναι η Ελλάδα ελεύθερη σήμερα αφού μιλούν ακόμα με το ίδιο μένος και δείχνουν τον δρόμο προς την ελευθερία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λόρδος Βύρων ήταν φιλέλληνας από Αγγλία και Σκοτία, που αγωνίσθηκε για την Ελλάδα, αποβιώσας το 1824 στο Μεσολόγγι. Τρανή απόδειξη του ότι αν κάποια σιχαμερά φίδια ενδεχομένως έχουν την φωλιά τους στην Αγγλία, την Γαλλία, την Αμερική, την Ελβετία κ.α. δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εκπροσωπούν την χώρα στην οποία έχουν βρει ύπουλο καταφύγιο.

Δυστυχώς σήμερα πολλά δείχνουν ότι ο πονηρός εχθρός κρύφτηκε ανάμεσα μας…

Και ένα τελευταίο απόσπασμα για τα ελγίνεια (τα μάρμαρα της Ακρόπολης κλάπηκαν δυο αιώνες πριν από τους Βρετανούς):

«Ω Ελλάδα. Ποιος θα μπορειε ν αγναντέψει αδάκρυτα τους ερειπωμένους ναούς σου και τους αρχαίους βωμούς σου παραβιασμένους από τους Βρετόνους (Βρετανούς), που θα τους ταίριαζε πιότερο να προστατέψουνε τα ιερά τούτα κειμήλια; Καταραμένη η μέρα που ξεκίνησαν από το κρυερό νησί τους για ναρθούν να σπαράξουν το ματωμένο σου κόρφο και να πάρουν τους απελπισμένους θεούς σου στο μισητό κλίμα του Βορά.!»

Με τον ίδιο τρόπο σήμερα συνεχίζουν να γδύνουν αυτή την χώρα από τον φυσικό πλούτο και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις της, καταδικάζοντας τους πολίτες της στην φτώχεια, την ανέχεια και την δυστυχία. Αφήνοντας τους ένα δυσβάσταχτο υποτιθέμενο χρέος φτιαγμένο με πονηρές μεθοδεύσεις και υπογραφές αυτών που δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση από τον λαό γι αυτό.


Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα γνωμικά και αποφθέγματα.

 

Προτάσεις βελτίωσης και παρατηρήσεις
είναι ευπρόσδεκτες
στην διεύθυνση info@gnomika.com
Ευχαριστούμε
Η Ομάδα εργασίας του www.Gnomika.com

"Η οικογένεια είναι το τόξο και εσύ το βέλος...
Όταν συνεργάζονται σωστά χορδή και τόξο,
θα βοηθήσουν να βρεις το στόχο σου..."

Θέα Παπαναγιώτου